Weetjes

Rondom het thema mondgeur zijn heel wat misverstanden, maar ook een aantal onduidelijkheden.

1. Halitosis komt bijna nooit uit de maag! Dus een verwijzing voor een maag-darm-onderzoek (gastroscopie) is bijna altijd zinloos.

gastroscope
een gastroscopie is geen pleziertje

2. Medicatie kan een rol spelen bij de intensiteit van de geur. Alle medicatie waardoor u minder speeksel produceert, verergert de mondgeur. Onder andere kalmeermiddelen, plaspillen en antidepressiva zorgen hiervoor!

Epigenetik_depress_mau_g
antidressiva

3. Tijdens de menstruatie kan de mondgeur duidelijker waarneembaar zijn dan tijdens de andere momenten van de vrouwelijke cyclus.

Frau
“verband” tussen menstruatie en halitose

4. Gebruik van uien, knoflook, kruiden, tabak en alcohol geeft geen echte mondgeur. Immers wanneer deze producten niet meer worden ingenomen, verdwijnen deze geuren spontaan.

onions
uien en knoflook

5. Halitofobie is een ernstig probleem. Hierbij is de patiënt er 100% van overtuigd een slechte adem te hebben, die door iedereen waargenomen wordt. In realiteit is er echter niets aan de hand. Doordat deze patiënten zo overtuigd zijn van hun gelijk en vaak totaal geobsedeerd zijn door hun “probleem”, shoppen ze van arts naar arts en van specialist naar specialist in de hoop ergens een (niet bestaande) bevestiging te krijgen.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-emancipation-idea-woman-brushing-teeth-her-man-humor-concept-humorous-funny-wedding-couple-bride-groom-women-show-image34509903
halitofobie kan extreme vormen aannemen

6. Spoelmiddelen, muntjes en kauwgum zijn geen lange-termijn oplossing voor mondgeur. Deze producten camoufleren tijdelijk het probleem.

mondspoelmiddel
mondspoelmiddelen

7. Een mens kan zijn eigen adem niet ruiken. Er is dus geen zelftest voor halitosis. Daarom zoekt men best een vertrouwenspersoon waaraan men rechttoe-rechtaan kan vragen of men last heeft van een slechte adem.

Halitosis2
mondgeur ruik je zelf niet

8. Halitosis wordt al eeuwen gesignaleerd. Zelfs in godsdienstige literatuur (Bijbel, Koran en Thora) zijn er verhalen over slechte adem beschreven.

70046-karrewiet-plus-over-heilige-boeken-bijbel-thora-en-koran-1029732
Bijbel, Thora en Koran

9. Tongreiniging met een schraper zorgt er ook voor dat uw smaakpapillen weer optimaal kunnen functioneren. Vaak proeven mensen weer gevarieerder  na onze behandeling en hun eigen aangepaste mondhygiëne.

tongue-scraper-0
schrapen = smaken

10. Taboes zijn om te doorbreken! Wilt u zelf met een slechte adem rondlopen? Is het niet zinvol dat iemand u er dan attent op zou maken, hoe moeilijk dit soms ook is?

slechte-adem-ochtend3
slechte adem is een relatie-afknapper