Wat

Oorzaak

85% van alle gevallen van mondgeur ontstaan in de mond! Daarnaast is 10% van de problematiek terug te vinden in het KN(O)-gebied. De overige 5% situeert zich bij een aantal algemene ziekten.

halitosis
slechte adem ruik je bijna nooit zelf

Mechanisme

Mondbacteriën liggen aan de bron van de geurtjes. Wanneer bepaalde soorten in te grote mate in de mond voorkomen beginnen de problemen. Deze micro-organismen bevinden zich tussen de tanden, op de tongrug en in de eventuele tandvleeszakjes of pockets rondom de tanden en tandwortels. De aanwezige bacteriën produceren daardoor allerlei zuren die een vieze smaak kunnen veroorzaken.

placenta-bevat-tientallen-soorten-bacterien
mondbacteriën zijn de boosdoeners

Maar daarnaast produceren deze micro-organismen ook (zwavelige) gassen, zoals: rotte-eierengas, mercaptanen, sulfides en vele ander vieze stoffen… Wanneer deze producten in grote hoeveelheid vrijkomen in de mond en daarna worden uitgeademd, spreken we van slechte ademgeur of halitose! Hoe droger de mond bovendien, hoe makkelijker de gassen ontsnappen kunnen!

MOND
Het tongbeslag levert de grootste bijdrage aan de ademgeur. De tong kan een geel, bruin of zwart  beslag hebben. Dit zijn bacteriën, voedselresten en afschilferende oppervalkte-cellen. Daarnaast kan de tong ruw of gegroefd zijn. In deze ruwheden of groeven zitten de bacteriën ideaal afgezonderd om hun vuile luchtjes te produceren!

oral-thrush342x198c0029575-
tongbeslag veroorzaakt geuren

Tandplaque tussen de tanden en plaque in de tandvleeszakjes zijn daarnaast grote componenten van mondgeur. Zodoende zijn tandvleesziekten, zoals gingivitis (ontstoken tandvlees) en parodontitis (ontstoken steunweefsel rondom de tanden), sterk verbonden met slechte ademlucht.
Voor meer informatie over gingivitis en parodontitis (parodontologie), kunt u terecht op de website van Mondcentrum dr. Bollen (www.parimplant.com).

2010.02.25-5-1024x576
parodontitis en halitosis


KN(O)
Het keel-en neusgebied kan ook een rol spelen bij halitosis. Vooral de aanwezigheid van de amandelen/tonsillen kan bepalend zijn. In deze “sponzen” hopen bacteriën zich op en geven dezelfde geuren af als in de rest van de mond. Soms worden deze bacteriën samen met voedselresten en afschilferende cellen uitgestoten als kleine korrels: tonsilloliethen. Deze propjes ruiken zeer onaangenaam.

Tonsillolith_in_mouth
amandelpropjes in de keel

ZIEKTEN
Allerlei algemene ziektes kunnen specifieke geuren via de adem vrijgeven. Zo ruiken diabetes patiënten vaak zoet uit de mond. Ook leverziekten, longaandoeningen en endocrinologische problemen kunnen ontdekt worden via de geur uit de mond. Ook allerlei kankers (waaronder mondkanker – zie www.parimplant.com) kunnen onaangename mondlucht veroorzaken.

Let wel: maagproblemen spelen slechts in minder dan 0,5% van de gevallen een rol in slechte adem! Dus een maag-darm onderzoek (gastroscopie) is niet direct nodig om de oorzaak van halitosis te ontdekken.

gastroscopie_650x575
gastroscopie is zelden nodig